Közbiztonsági térfigyelő rendszerek

A közbiztonsági térfigyelő kamerák preventív visszatartó ereje, bűnmegelőző hatása már sok helyen bizonyított. Az utcai erőszak, az autólopások, a társasházi besurranások, a falfirkálások és a rongálások a megfigyelt területekről kiszorultak a meg nem figyelt területekre. A térfigyelő kamerarendszerek ezen kívül hozzájárultak a bankrablások számának csökkenéséhez is.

A bűnöző szakma is racionálisan gondolkodik, és kockázatelemzést készít: oda megy, ahol a várható haszon reményében a legkisebb a lebukás esélye.

(„mivel a térfigyelő rendszerek üzembe helyezésével a gépjármű tolvajok Budapest belvárosából kiszorultak a külsőkerületekbe, ahol viszont emiatt hatványozottan megemelkedtek a hasonló bűncselekmények. Ebből adódóan egyre égetőbbé válik e kerültekben is a közterület megfigyelést megszervezni és elkülöníteni erre a költségvetésből….” BM közlemény, 2010)

A megfigyelő központban a napi 24 órás, digitális képrögzítés mellett a diszpécserek egyszerre akár 16 helyszínt is képesek felügyelni. Koordinálják a bűnözök elfogatását, majd a vízjellel ellátott felvételeket felhasználják az elkövetők szembesítésére.

Térfigyelő rendszer használatával tehát nem szükséges „minden sarokra egy rendőrt állítani”, így javul a rendőrség hatékonysága, valamint csökken a leterheltsége. Ez gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint a rendvédelmi szervek létszámát emelni, illetve a rendőrök képzését, illetményét és munkakörülményét biztosítani.

A költségek tovább csökkenthetők, ha a térfigyelő kamera rendszer élő képeit az érdeklődők a település weblapján nézegethetik. Mivel több százan, puszta kíváncsiságból pásztázzák a különböző területeken zajló eseményeket, nincs szükség alkalmazottakra, akik a térfigyelő kamerákat felügyelik.

A Belügy Minisztérium által kiadott, 2001/7-8 Belügyi Szemlében található a BP., V. kerületi térfigyelő rendszer használatának gyakorlati tapasztalatai című Hornyák Zsolt által jegyzett cikkben található összegzés szerint:

A rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen kiválóan alkalmazható a közterületen különféle jogsértést elkövető személyek leleplezésére.
A Budapesti Rendőr-főkapitányságra jellemző létszámhiány az V. kerületi kapitányságon is érzékelhető, így rendőrkiváltó szerepe sem elhanyagolható. Az V. kerületi önkormányzat és a kapitányság újabb kamerát kíván elhelyezni a Belgrád rakpart, a Fővám tér és a Március 15. tér közötti részen, ezen a szakaszon történik ugyanis a gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények jelentős hányada.

Tudjon meg többet!

Időtálló megoldások

Cégünk a közbiztonsági térfigyelő rendszerek tervezéséhez és kivitelezéséhez kizárólag a legmegbízhatóbb eszközöket használja. Ismerje meg a BOSCH AutoDome moduláris kamerarendszerét! »

A térfigyelő kamera mindent lát

Jármy Tibor rendészeti és bűnmegelőzési szakértő, Kaposi Gábor,
a For Rest Kft. ügyvezetője és Berényi István, a térfigyelő kamerákra pályázó Kölesd polgármestere az MR1-Kossuth Rádióban.
Hol igazán hatékony a térfigyelő technika? Hallgassa meg az interjút ! »
 

Kérjen ajánlatot!

Közbiztonsági térfigyelő kamera rendszer telepítésére vonatkozó igény esetén kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. INGYENES szaktanácsadással és helyszíni felméréssel állunk rendelkezésére.

Térfigyelő rendszer Községtérkép Térfigyelő kamera Forgó kamera Monitor szoba Térfigyelő kamera 2